KAZA TESPİT TUTANAĞINA İTİRAZ YOLU

Kaza tespit tutanağı nedir? Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur? Kaza tespit tutanağı örneği Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı Kazada kusurlu kim? Kaza sonrası ne yapmalı? Trafik sigortası tazminatı Kaza sonrası avukat Kayseri trafik kazası avukatı

Kaza tespit tutanağı, tarafların veya trafik zabıtalarının kazanın akabinde düzenledikleri resmi belgedir. Kazanın meydana geliş durumuna göre tutanağı kimlerin düzenleyeceği ve tutanağın nasıl düzenleneceği değişiklik arz etmektedir.
Maddi Hasarlı Trafik Kazalarında;
Karayolları Trafik Yönetmeliği 152. Maddesi gereği kazaya karışan sürücülerin tümü, yetkililerin gelmesine gerek görmez ve aralarında kazayı kendi düzenleyecekleri tutanakla tespit etmek noktasında anlaşırlarsa “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” düzenleyip birlikte imza altına alarak olay yerinden ayrılabilirler. Taraflarının anlaşma sağladığı durumlarda, yeni bir trafik kazasına sebebiyet vermemek ve trafik akışını engellememek için mümkün olduğu takdirde olay yerinin fotoğrafları çekilerek kazaya karışan araçlar taşıt yolu dışına çıkarılır ve Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı burada düzenlenir. Bir anlaşma ile olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın sigortaları tarafından veya kendilerince doğrudan karşılanacağını kabul etmiş sayılırlar ve sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemezler.
Tarafların kendi aralarında düzenledikleri ktt bu yönüyle önem arz etmektedir zira taraflar bu tutanağa imza atarak durumu kabul ettiklerini beyan etmektedirler.
Aşağıdaki durumlarda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı trafik zabıtası, bulunmadığı veya yeterli olmadığı yerlerde ise genel kolluk tarafından düzenlenir:
1) Kazaya bir aracın karışması (tek taraflı maddi hasarlı kaza ise),
2) Taraflardan herhangi birinin sürücü belgesinin bulunmaması veya belgesinin kullandığı araç cinsi için yeterli olmaması,
3) Araçlardan herhangi birinin ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasının olmaması,
4) Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesinin bulunması,
5) Kazaya karışan araçlardan herhangi birinin kamu kurum veya kuruluşuna ait olması (Sağlık Bakanlığına ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç),
6) Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyaya zarar verilmiş olması.
Bu durumlardan en az birisi söz konusu ise kaza tespit tutanağını muhakkak trafik zabıtasının veya genel kolluk memurunun düzenlemesi gerekmektedir.
Kaza tespit tutanağı doldurulduktan sonra taraflar kazaya ilişkin fotoğraflar, tutanak ve sair evraklarla karşı tarafın veya kendilerinin zorunlu mali mesuliyet sigortasına veya KASKO sigortasına başvuruda bulunurlar. Tarafların sigorta şirketleri kusur noktasında aralarında mutabık kalmaları ile itiraz yolu açılır. Taraflardan birisi kusur durumuna itiraz etmek isterse kusur durumunun kendilerine bildirilmesinden itibaren 5 gün içerisinde sigorta şirketine veya Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine itiraz dilekçesi vermesi gerekmektedir.

1. Kaza tespit tutanağı nedir?

Kaza tespit tutanağı, bir trafik kazası sonrası kazaya karışan tarafların veya trafik zabıtlarının doldurduğu resmi bir belgedir. Bu belgede kazanın nasıl gerçekleştiğine dair bilgiler yer alır ve kazaya karışan araçların plaka numaraları, sürücü bilgileri ve hasar detayları gibi bilgiler beyan edilir.

2. Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?

Trafik Kazası Tespit Tutanağı formu kullanılarak doldurulur. Bu form, trafik zabıtlarından veya sigorta şirketlerinden temin edilebilir. Formda yer alan tüm bilgiler doğru ve eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.

3. Kaza tespit tutanağı ne zaman doldurulur?

Kaza tespit tutanağı, kaza sonrası en kısa sürede doldurulmalıdır. Kazaya karışan taraflar arasında anlaşma sağlanırsa ve tutanak doldurulmasına gerek görülmüyorsa, 5 gün içerisinde yetkililere haber verilmesi gerekir.

4. Kaza tespit tutanağı ne işe yarar?

Kaza tespit tutanağı, kazanın nasıl gerçekleştiğine dair resmi bir belge görevi görür. Bu belge, sigorta tazminatı taleplerinde, kusur tespitinde ve yasal işlemlerde kullanılır.

5. Kaza tespit tutanağında hata olursa ne yapmam gerekir?

Kaza tespit tutanağında hata olması durumunda, hatanın düzeltilmesi için trafik zabıtlarına veya sigorta şirketlerine başvuru yapılabilir. Hata düzeltildikten sonra tutanak tekrar imzalanmalıdır.

Kaza sonrası avukatlık hizmeti için Av. Rümeysa Karcı ile iletişime geçebilirsiniz.

Kazadan sonra fotoğraf çekmeyi ve tanık bulmayı ihmal etmeyin.

Sigorta şirketinize en kısa sürede kaza ihbarında bulunun.

Kolluk tarafından düzenlenen kaza tespit tutanağına itiraz usulü ise mevzuatta düzenlenmemiştir. Şayet kusur durumunuza itiraz edip araç onarım bedeli ve diğer maddi tazminat haklarınız için dava açmayı düşünüyorsanız mutlaka Kayseri Trafik Kazası Avukatları ile çalışmanızı öneririz.
Kayseri Avukatlarından Av. Rümeysa Karcı’dan randevu almak için tarafımızla iletişime geçiniz. 
Önceki yazı
2024 Kira Rehberi: Artış Sınırı, Sözleşme, Haklarınız
Sonraki yazı
WhatsApp Mesajları Mahkemede Delil Olabilir Mi?